RIBW Midden-Brabant
jeugdzorg

Jeugdzorg                                                                                                           

Wat is jeugdzorg?  

Het belang van kinderen en jongeren staat in de hulpverlening van Bureau Jeugdzorg centraal. De Rechten van het Kind (www.derechtenvanhetkind.nl en www.kinderrechten.nl en/of www.unhchr.ch) zijn ons uitgangspunt. Ieder kind moet de kans krijgen uit te groeien tot een evenwichtige volwassene. Bureau Jeugdzorg streeft naar een zo verantwoord mogelijke ontwikkeling en opvoedingssituatie. We proberen dit zo veel mogelijk samen met het kind of jongere en de ouders te bereiken. Onze medewerkers geven aandacht waar het nodig is, bieden ondersteuning waar het kan en bescherming waar het moet.

 

De wettelijke taken van Bureau Jeugdzorg zijn:

 

-                     indicatiestelling;

-                     uitvoering van de taken van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling;

-                     uitvoering van jeugdbeschermingsmaatregelen (voogdij, gezinsvoogdij

-                     jeugdreclassering

-                     Bureau Jeugdzorg valt onder toezicht van de Inspectie Jeugdhulpverlening en wordt grotendeels gefinancierd met overheidssubsidies.


Visie

Jeugdzorg wil een bijdrage leveren aan het creëren van een prettig leefklimaat waarin kinderen en gezinnen zich evenwichtig kunnen ontwikkelen.
Vanuit de optiek dat signaleren van mogelijke probleemsituaties in een vroeg stadium meer vruchten afwerpt dan wachten tot een probleem escaleert, hanteert men een preventieve werkwijze.
Om dit te bevorderen worden diensten laagdrempelig en zo dicht mogelijk bij de klant aangeboden, met name op die plekken waar kinderen en gezinnen bijeen zijn.

Onze missie is:
Wij zorgen ervoor dat jeugdigen en hun ouders hulp krijgen als zij ernstige problemen hebben rond opgroeien en opvoeden en wij beschermen jeugdigen als hun ontwikkeling of groei naar volwassenheid wordt bedreigd. Daarnaast zetten wij ons in om enstige problemen in opvoedingssituaties te voorkomen.

 

Wat voor hulp kan Jeugdzorg bieden:

Hoe kan Bureau Jeugdzorg helpen?

Bureau Jeugdzorg helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar bij het opgroeien, en ouders bij het opvoeden.

Een kind of jongere kan in de problemen komen. En ouders weten zich soms geen raad met hun kinderen. Dan kun je terecht bij de medewerkers van Bureau Jeugdzorg. Wij geven aandacht, steun en bescherming aan kinderen, jongeren én hun ouders. Dat doen we gratis, en vertrouwelijk. Vaak is informatie of een advies al genoeg. Met een paar gesprekken kun je misschien al weer verder.

 

Bureau Jeugdzorg verwijst door naar andere zorgverleners.

Als het probleem ingewikkeld is, heb je misschien meer hulp nodig. We bespreken dan met je wat voor steun je kunt gebruiken. In overleg met jou schrijven we een 'indicatiebesluit'. Dit is een soort verwijsbrief die recht geeft op speciale zorg.

 

Bureau Jeugdzorg beschermt en houdt toezicht.

Soms gaat het thuis echt mis. Dan beslist de rechter dat een kind bescherming nodig heeft. Onze gezinsvoogden begeleiden het gezin dan bij de opvoeding. Dit is verplicht. We houden ook toezicht. We kijken of het goed gaat met het kind of de jongere, en of de situatie in het gezin verbetert.

 

Als een minderjarige in aanraking komt met de politie, krijgt hij of zij te maken met de jeugdreclassering. Ook de jeugdreclassering valt onder Bureau Jeugdzorg. We begeleiden kinderen en jongeren die met de politie en justitie in aanraking zijn gekomen. We gaan met hen mee naar de rechtbank en helpen hen om uit de problemen te blijven.

Kindermishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik: iedereen kan het vroeg of laat tegenkomen. Bij de buren. In de familie. Op het spreekuur. In de klas. Of thuis.

Word je zelf mishandeld, verwaarloosd of misbruikt? Dan kun je met ons bellen. We luisteren naar je en helpen je. Je kunt met ons overleggen wat je het beste kunt doen.

Denkt u dat een kind of jongere in uw omgeving mishandeld, verwaarloosd of misbruikt wordt? Ook dan kunt u ons bellen voor advies.

 
In principe biedt Bureau Jeugdzorg op elke locatie dezelfde dienstverlening. Dat 
varieert van informatie, advies en screening tot diagnostiek, crisishulp en casemanagement. 
Naast jeugdhulpverlening zijn ook jeugdbescherming (voogdij en gezinsvoogdij)  en jeugdreclassering kerntaken van Bureau Jeugdzorg. Ook het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Kindertelefoon zijn onderdeel van Bureau Jeugdzorg.

Met welke doelgroepen werkt Jeugdzorg samen?
Jeugdzorg is bedoeld voor jeugdigen tot 18 jaar met ernstige opvoedings- en opgroeiproblemen en hun opvoeders. Bij beoordeling van het verzoek om hulp 
staat niet alleen de ernst van het probleem centraal, maar ook de draagkracht 
van het gezin

Welke beperkingen heeft Jeugdzorg?

Sommige voogden zijn moeilijk bereikbaar voor zowel cliënten als voor begeleiding.

 

Organigram:

 

Samenwerkingsverband RIBW Midden-Brabant met Jeugdzorg:

Wanneer cliënten geen ouders en/of verzorgers hebben en nog geen 18 jaar zijn, staat ze onder toezicht van Jeugdzorg. Jeugdzorg zal grotendeels zorg dragen voor de cliënten, wanneer deze binnen RIBW Midden-Brabant wonen.