RIBW Midden-Brabant
reclassering nederland

Reclassering                                              

Wat is Reclassering?

De reclassering is een instantie die personen begeleidt die als gevolg van het (vermoeden van het) plegen van een strafbaar feit met politie of justitie in aanraking zijn gekomen. De betrokkenheid van de reclassering kan lopen vanaf de aanhouding van de verdachte door de politie tot en met de terugkeer in de maatschappij na het uitzitten van de gevangenisstraf.

 


De visie van Reclassering:
Daders zijn verantwoordelijk voor het delict en hun eigen gedrag. Justitiële autoriteiten beslissen over de consequenties. Voor daders die door handicap of psychische gesteldheid niet in staat zijn hun verantwoordelijkheid te nemen, vindt doorgaans toeleiding naar zorg plaats. Gunstig beïnvloeden van het gedrag van daders is vaak mogelijk. Je verantwoordelijk opstellen is aan te leren. Reclassering Nederland ondersteunt mensen daarbij. Het aanwakkeren van motivatie, maken van verantwoorde keuzes en zelfreflectie maken deel uit van de aanpak. Rekening houdend met de risico’s voor de samenleving. En controlerend waar nodig.

De doelstelling van Reclassering:
De missie van Reclassering Nederland: Actief bijdragen aan de veiligheid van de samenleving door het voorkomen van criminaliteit en het terugdringen van recidive. Gedragsverandering en risicomanagement zijn daarbij sleutelbegrippen. Een gedwongen kader en de combinatie van begeleiding en controle kenmerken de aanpak.

Soorten hulp die Reclassering kan bieden:
Het belangrijkste doel van de reclassering is bijdrage aan de veiligheid van de samenleving. Delinquenten hebben vaak de neiging om weer in de fout te gaan. Dit is voor een groot deel te wijten aan de sociale en economische omstandigheden die de inmiddels ex-gedetineerde aantreft als hij of zij vrijkomt. De reclassering probeert deze omstandigheden zodanig te verbeteren dat de exz-gedetineerde een eerlijke kans krijgt om een bestaan op te bouwen.

Soorten hulp zijn onder verdeeld in de 4 catergoriën:
* Diagnose & advies
* Toezicht
* Werkstraffen
* Gedragsinterventies

Met welke doelgroepen werkt Reclassering?
Ex-gedetineerde mensen uit de samenleving (Jong en oud)

Welke beperking heeft Reclassering?
Reclasseerders zijn vaak moeite te bereiken voor zowel cliënten als voor ons. Dat maakt het communiceren lastiger. Verder is het een fijne organisatie.

 

Organigram:


 

Samenwerkingsverband RIBW Midden-Brabant met Reclassering:

Wanneer cliënten uit detentie naar RIBW Midden-Brabant komen, worden zij begeleid door de Reclassering. Er wordt regelmatig contact gelegt tussen beide organisaties om controle te houden over de cliënt.